BRILLENGLAZEN

1. Materiaalsoorten ?

We maken het onderscheid tussen kunststof (CR39), polycarbonaat of klassiek mineraal glas. Op het gebied van techniek en comfort zijn kunststof glazen momenteel state-of-the-art. Dat danken de glazen vooral aan hun bijzonder lichte gewicht en de onbreekbaarheid. Zo zijn er beduidend minder risico’s op kleine glasscherven in de ogen. Omdat de glazen ook superresistent zijn tegen krassen en dankzij de meerlagige ontspiegeling water, vet en vuil afstoten, kiezen de meeste brildragers voor kunststof.

Voor kinder- en sportbrillen zijn glazen in polycarbonaat dan weer meer gangbaar. Polycarbonaat is een kunststof van een bijzonder hoge kwaliteit. Bovendien zijn de glazen erg licht, schokbestendig en slag- en krasvast. Zo bieden ze breukweerstand die 12 keer hoger is dan een standaard kunststof brillenglas. Veel minder in gebruik zijn vandaag de dag minerale glazen. Ze hebben het nadeel zwaarder en breekbaarder te zijn. Bovendien biedt het glas minder draagcomfort, maar is het op hetzelfde moment omwille van zijn hardheid minder gevoelig aan krassen. Ook bij brilcorrecties waarbij grote sterktes vereist zijn, biedt mineraal glas meer mogelijkheden.

2. Unifocaal, bifocaal, degressief of multifocaal?

We onderscheiden unifocaal, bifocaal, degressief en multifocaal wanneer het aankomt op het uiteindelijke doel van gebruik van de bril. Unifocale glazen komen in aanmerking voor mensen die bijziend (myoop) zijn, verziend (hypermetroop) of astigmaat.

Bifocale glazen (waarbij een maantje of venstertje zichtbaar is aan de onderkant van het glas) zijn de voorgangers van de multifocale/progressieve glazen en lossen vooral ouderdomsverziendheid (presbyopie) op. Het grote verschil met multifocale glazen is dat men bifocale glazen 2 vormen van zicht verbetert; ver en nabij.

Multifocale/progressieve of ook wel Varilux glazen lossen het verte-, nabij- én tussenzicht op. Deze glazen bieden de gebruiker het vooral van op alle afstanden scherp te zien. Een esthetisch voordeel is dat er geen venstertje of maantje zichtbaar is aan de onderkant van het brilglas. 

Degressieve glazen worden vaak de glazen van de toekomst. Toch zijn het eigenlijk de voorgangers van de multifocale glazen. Zij zijn in feite leesglazen met een toegevoegde waarde, ook wel computerglazen genoemd. Zij zorgen ervoor de gebruiker binnenshuis alles scherp ziet. Zo ziet de gebruiker niet alleen zijn krant, boek of toetsenbord scherp, maar zijn volledige werktafel, beeldscherm en mensen in uw buurt. Het grote voordeel is dat de gebruiker tijdens de werkuren niet om de haverklap zijn bril moet op- en afzetten of erover moet kijken.

3. Ontspiegeld of niet ?

Een ontspiegeling of anti-reflex is een coating die bestaat uit een of meerdere lagen die bovenop de hardingslaag van het glas (bij kunststof of polycarbonaat) komen. Onder normale omstandigheden wordt ongeveer 7 procent van het licht weggereflecteerd. De overige 93 procent van het licht bereikt onze ogen op een zuivere manier.. Van die 7 procent reflecties bereikt een aanzienlijk deel het oog als ‘vals licht’. Deze reflecties zijn vaak niet meer dan hinderlijk zijn, maar tijdens het autorijden in het donker ronduit gevaarlijk. Een ontspiegeling kan zowel bij polycarbonaat, kunststof of minerale glazen. De doelstelling ervan is de reflectie te verminderen zodat de gebruiker comfortabeler door een bril kan kijken. Daardoor geraken de ogen ook minder snel vermoeid. Vroeger had een ontspiegeling als grote nadeel dat de glazen sneller vuil of vettig werden. Maar dankzij de nieuwe generatie van superharde ontspiegelingen is dat probleem verholpen.

4. Transitions of verkleurde brillenglazen ?

In het jargon spreekt men vaak over fotochromatische of meekleurende brillenglazen genoemd. Deze hebben de eigenschap mee te kleuren en worden donkerder naarmate het UV-licht toeneemt. Deze glazen zijn helder binnenshuis en worden buitenhuis donkerder door zich automatisch aan variërende lichtomstandigheden aan te passen voor een optimaal kijkcomfort. Verkleurende brillenglazen blokkeren bovendien voor 100 procent de schadelijke UVA –en UVB stralen, waardoor ze helpen de gezondheid van de ogen te behouden voor de toekomst. Het grote voordeel van transitions zijn hun gebruiksgemak. Ze kleuren naarmate de lichtomstandigheden buiten veranderen. Daardoor is van bril veranderen niet langer nodig en zijn verkleurende glazen de ideale keuze voor iedere dag.